"Na de gewone rookworst en braadworst zijn ze het de vetste veel gegeten
vleesproducten. Vetter dan hamburgers, gehaktballen en karbonades”, stelt
de Consumentenbond na onderzoek van 22 verschillende rookworsten. Het
onderzoek is gepubliceerd in de Gezondgids.

De worsten mogen toch mager heten omdat voor de kwalificatie ‘mager’ andere
regels gelden dan voor ‘light’.

Een lightproduct moet 30 procent minder vet of suiker bevatten dan het
origineel om als light door het leven te mogen, vlees mag zich mager noemen
als er maximaal 20 procent vet in zit. "De term mager is sowieso bedenkelijk
voor een stuk vlees dat voor een vijfde uit vet bestaat.” Van alle geteste
rookworsten bleek de bekendste worst van Nederland ook de vetste: de verse
worst van de HEMA.

Verschil mager en vet klein
De Gezondgids constateerde dat verschillende magere worsten op de verpakking
claimen dat ze minstens 30 procent minder vet bevatten dan de gewone
variant. "Dat klopt niet. Bij alle geteste worsten bleek het verschil
kleiner.” Dat bleek vooral te komen omdat de vetpercentages op de gewone
worsten nota bene naar boven worden afgerond tot het mooie ronde getal van
30 procent.

De term rookworst is inmiddels ook een misplaatst begrip geworden. Alleen de
verse worst van Albert Heijn is echt gerookt. De rest dankt hun ‘rooksmaak’
aan rookaroma dat in de vorm van poeder of vloeistof aan de worst wordt
toegevoegd.

De gemiddelde Nederlander eet jaarlijks zo'n 860 gram rookworst, de magere en
vettere variant.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl